Båtliv på sommaren

I Sverige bor de flesta människor nära antingen sjöar eller hav, och många drömmer om att någon gång ha en egen båt. Vad kan vara härligare än att ge sig ut på vattnet och leva båtliv ett par veckor varje sommar? Den vanligaste båttypen i Sverige är motorbåten, och detta är en perfekt båt för lite kortare resor. Bor man i en stad nära skärgården som till exempel Stockholm eller Göteborg är det lätt att ta motorbåten och åka ut till en mysig ö för en dags picknick och bad. Om man verkligen vill leva båtliv på sommaren är det dock en segelbåt man bör införskaffa. Detta kostar oftast lite mer, men belöningen är stor. Att segla på havet är både rogivande, spännande och leder till att man får upptäcka massor av skön natur.

Båtliv och hur man njuter av sommaren på havet

Båtliv på en segelbåt

Det finns som du säkert redan känner till flera olika typer av segelbåtar. Den allra minsta varianten kallar man för jollar. En jolle för en person kallas optimistjolle medan en lite större modell brukar kallas trissjolle. För den som är sugen på båtliv i en mindre grupp, och som kanske inte har så stor erfarenhet av båtar, är jollar en bra kategori båtar att börja med. Det är den typ av båt man brukar rekommendera till barn som vill börja lära sig segla.

Om du är sugen på lite längre båtliv, och kanske vill vara ute och segla i en vecka eller mer är det dock kölbåtarna du ska kolla in. Dessa håller för lite hårdare väder, vilket man lätt kan drabbas av under några veckors båtliv. Innan man ger sig ut på det öppna havet bör man dock vara säker på att man vet vad man gör, eftersom båtliv innehåller flera tuffa moment. Första gången man åker iväg bör man ha med någon som har erfarenhet av segling och båtar, gärna någon som har tagit skepparexamen.