Olika typer av båtar

Något man lär sig efter att ha skaffat sig lite erfarenhet av livet på vattnet är att skillnaden mellan olika båtar är stor. Bara när det gäller segelbåtar så finns det nästan hur många modeller som helst att välja på. Optimistjollen och trissjollen är den typ av båtar som är bra för nybörjare medan kölbåtarna passar den som ska göra lite längre resor. Oavsett vilka båtar man väljer så är det viktigt att man har rätt kunskaper innan man ger sig ut på sjön. Även om man inte ens behöver körkort för båtar så finns det en hel del att tänka på. Att aldrig köra onykter är väl en självklarhet, men det är också bra att lära sig lite om hur båten faktiskt är uppbyggd. Svenska seglarförbundet är den organisation man ska kontakta om man vill lära sig det mest grundläggande när det gäller livet på havet.

Båtar och hur man väljer rätt modell

Båtar i olika storlekar

När man väljer båt så är storleken av stor betydelse. Dels så är det i hög grad detta som avgör hur dyr båten blir. Det finns riktigt lyxyachter som man måste vara miljonär för att ha råd med, samtidigt som de minsta motorbåtarna inte alls behöver vara så dyra. Motorbåtar är kanske den vanligaste typen av båt i Sverige, och många har säkert åkt i en vid något tillfälle i livet. Det finns båtar som är upplåsbara som funkar för den som bara vill åka en liten stund i taget, och modeller som passar för turer på flera veckor.

Om man vill kunna sova över i sin båt så är kabinbåtar något man ska kolla in. Denna typ av båtar är ofta medelstora eller stora och är perfekt för barnfamiljer som vill ge sig av på ett äventyr på sjön. De finns i många prisklasser och modeller, beroende på vilken storlek och typ av komfort man är ute efter.